Hram sv.ap. Petra i Pavla

0
142136
views

Srpska pravoslavna parohija Bolmanska je parohija Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u selu Bolmanu u Baranji, koja pripada Arhijerejskom namjesništvu baranjskom Osječkopoljske i baranjske eparhije. Koriste se i opisni nazivi Parohija Bolmanska, Bolmanska parohija, Parohija Bolman. Osnovana je prije 1730. godine i pripadala je prvo Sigetsko-mohačkoj eparhiji, koja se 1732. godine sjedinila s Budimskom eparhijom. Poslije Prvog svjetskog rata Parohija Bolmanska ušla je u sastav Bačke eparhije, a od 1991. godina regiji tada obnovljenoj Osječkopoljskoj i Baranjskoj eparhiji.

Hram 2015. godine.

 

Parohiju Bolmanska sačinjavaju naselja Bolman, Novi Bolman, Majške Međe iz Općine Jagodnjak te Baranjsko Petrovo Selo, Novi Bezdan, Novo Nevesinje, Petlovac i Torjanci iz Općine Petlovac.

Parohija ima jednu crkvu, Crkvu svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu, osvećenu 1777. godine, čija je hramovna slava Petrovo (Petrovdan, Sveti apostoli Petar i Pavle; 12. jula), dva seoska krsta i dva parohijska doma. Jedan krst nalazi se u Bolmanu blizu istočnog (oltarskog) dijela crkve, a drugi u Majškim Međama, kod koga se večernje održava 14. avgusta na Makaveje (nekad je prava proslava bila 15. avgusta na dan Prenosa moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Hram je potpuno uništen u Bolmanskoj bitci 20. marta 1945. godine, kad je srušen toranj i Hram je izgorio, a unutra sav inventar i skupocjeni barokni ikonostas iz 18. vijeka.

Ponovo je podignut 1960. godine.

Hram 1960. godine, postavljanje krsta na tornju.

 

 

 

 

 

 

Hram 1941. godine.

 

Novi ikonostas u Hramu osvećen je 2008. godine.

.

 

Tropar sv. ap. Petru i Pavlu možete čuti ovdje

paroh: protojerej – stavrofor SLOBODAN MAJKIĆ, paroh jagodnjački  i administrator bolmanske parohije

Previous articleBolman je bio Bolman
Next articlePoznati Bolmanci
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here