Hram sv.ap. Petra i Pavla

0
369
views

Srpska pravoslavna parohija Bolmanska je parohija Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u selu Bolmanu u Baranji, koja pripada Arhijerejskom namjesništvu baranjskom Osječkopoljske i baranjske eparhije. Koriste se i opisni nazivi Parohija Bolmanska, Bolmanska parohija, Parohija Bolman. Osnovana je prije 1730. godine i pripadala je prvo Sigetsko-mohačkoj eparhiji, koja se 1732. godine sjedinila s Budimskom eparhijom. Poslije Prvog svjetskog rata Parohija Bolmanska ušla je u sastav Bačke eparhije, a od 1991. godina regiji tada obnovljenoj Osječkopoljskoj i Baranjskoj eparhiji.

Parohiju Bolmanska sačinjavaju naselja Bolman, Novi Bolman, Majške Međe iz Općine Jagodnjak te Baranjsko Petrovo Selo, Novi Bezdan, Novo Nevesinje, Petlovac i Torjanci iz Općine Petlovac.

Parohija ima jednu crkvu, Crkvu svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu, osvećenu 1777. godine, čija je hramovna slava Petrovo (Petrovdan, Sveti apostoli Petar i Pavle; 12. jula), dva seoska krsta i dva parohijska doma. Jedan krst nalazi se u Bolmanu blizu istočnog (oltarskog) dijela crkve, a drugi u Majškim Međama, kod koga se večernje održava 14. avgusta na Makaveje (nekad je prava proslava bila 15. avgusta na dan Prenosa moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Oba parohijska doma nalaze se blizu crkve u Ulici Miladina Popovića, između Vatrogasnog doma i privatne kuće. Stari parohijski dom kupljen je 1839. godine za 900 forinti. Uređivan je i obnavljen do druge polovice 20. stoljeća.

S izgradnjom novog parohijskog doma na istom “gruntu” počelo se 1986. godine, a završen je i useljen 1990. godine. U starom parohijskom domu održavana su bogoslužja sve dok nije obnovljena crkva koja je izgorjela u Bolmanskoj bitki.

U parohiji postoji jedno pravoslavno groblje u blizini Novog Bolman. Uz sjeverni rub pravoslavnog nalazi katoličko groblje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here