Majške Međe

Majške Međe su smještene u zapadnom dijelu Baranje, u mikroregiji Baranjske nizine. Udaljene su 10 km sjeverozapadno od sjedišta općine Jagodnjaka, 36 km od Osijeka, 12 km od Belog Manastira, 4 km od Bolmana i 4 km od Baranjskog Petrovog Sela (B. P. Selo). Nalaze se na lokalnoj cesti L44030 (D517 – Majške Međe), koja se od državne ceste D517 odvaja nalijevo između Bolmanskog spomenika i B. P. Sela. Najbliže naselje Majškim Međama je Novi Bezdan. Između njih postoji samo zemljani (prteni) put pa se iz jednog naselja u drugo može stići samo zaobilazno preko B. P. Sela.

Područje naselja Majške Međe ograničeno je sa zapada područjem naselja B. P. Selo, Novi Bezdan i opet B. P. Selo, s juga rijekom Dravom, s istoka područjem naselja Bolman i sa sjevera područjem naselja Bolman i B. P. Selo.

 

Majške Međe su bile zaselak naselja Bolman od 1880. do 1900. i od 1921. do 1948. godine. Godine 1948. imale su ime Štiljanovićevo, a od 1948. do 1997. službeno ime glasilo je Majiške Međe, iako stanovnici ime izgovaraju Majške Međe.

U vrijeme dok je Općina Beli Manastir obuhvatala cijelu Baranju, Majške Međe su bile u sastavu Mjesne zajednice Bolman.

Prema podacima Györgya Timára (Tri stoljeća Belja, pp. 59), na mjestu Majških Međa u srednjem vijeku postojalo je selo Majš, koje je 1582. i 1687. godine bilo nastanjeno. Godine 1696. tu su živjeli Srbi. Nakon 1704. njegovi se stanovnici nisu vratili. Godine 1830. tu su se počeli naseljavati Nijemci. Oko 1860. godine vlastelinstvo je tu osnovalo majurstvo. Godine 1914. imalo je 188 stanovnika.

Osim jednog pravoslavnog krsta, Majške Međe nemaju ni jednog drugog vjerskog objekta, a pripadaju Župi sv. Lovre đakona i mučenika iz Baranjskog Petrovog Sela i Srpskoj pravoslavnoj parohiji bolmanskoj. Kod spomenutog krsta održava se večernje 14. avgusta na Makaveje (nekad je prava proslava bila 15. avgusta na dan Prenosa moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana).

U naselju je nekad postojala četverorazredna osnovna škola, dok su učenici viših razreda išli u osnovnu školu Bolman. Danas se majškomeđanski osnovci školuju u B. P. Selu, Bolmanu (1-4 r.)

ili Jagodnjaku (5-8 r.).
U sezonama 1988/89, 1989/90 i 1990/91. u Majškim Međama je postojao nogometni klub “Budućnost”, koji je igrao u najnižoj baranjskoj ligi (Prvom odn. Drugom razredu).

Porodica Jovana Lazića imala je u Majškim Međama veliku kuću koju su mještani nazivali dvorcem. Njegov je grob bio u dvorištu te kuće. Jednom godišnje taj su grob posjećivali učenici Područne škole Bolman tadašnje OŠ “Jovan Lazić” iz Belog Manastira. Kad je kuća prodana, grob je preseljen na majškomeđansko groblje.
Stanovnici Majških Međa su Majškomeđanci (jednina: Majškomeđanac; žena: Majškomeđanka). Ktetik: majškomeđanski.