Obilježena 76. godišnjica Bolmanske bitke

0
149
views

(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

Već osmu deceniju počivaju posmrtni ostaci boraca Sedme vojvođanske i drugih brigada koje su učestvovale u Bolmanskoj bitci u kripti Spomenika palim borcima Bolmanske bitke, koji se nalazi na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac. Spomenik je vandalski oštećen u dva navrata, 1999. i 2000. godine, ali je 2013. i 2014. godine temeljito obnovljen, uz pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku, sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Općine Jagodnjak.

Nakon što je spomenik obnovljen, pojedinci  i dalje uporno na njemu ostavljaju smeće, što svakako nije ništa drugo nego netolerancija i mržnja. Bez obzira na navedeno, tradicija polaganja vijenaca i obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke, koja se odvijala u martu 1945. godine, traje i dalje, ove godine uz poštivanje epidemioloških mjera i s manjim brojem delegacija koje polažu vijence.

O očuvanju tradicije brine se Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir pod vodstvom Nikole Opačića i Općina Jagodnjak, na čijem se području nalazi spomenik. U njihovoj organizaciji su prošle subote (20. marta), povodom 76. godišnjice, polagani vijenci.

Na centralni Spomenik vijence su položili:

 • Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske – Nikola Opačić kao izaslanik predsjednika
 • Općina Jagodnjak – načelnik Stevo Mlinarević
 • Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj – pomoćnik vojnog izaslanika obrane major Artjom Maslenikov
 • UABA Beli Manastir – potpredsjednik Predrag Stojanović
 • UABA Osijek – predsjednik Dragutin Mioč
 • Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije (OBŽ) – član predsjedništva odn. predsjednik Dejan Jeličić
 • VSNM Općine Darda – predsjednik Radomir Čvarković
 • VSNM u Gradu Belom Manastiru i Gradski odbor SDSS-a Beli Manastir – predsjednica Svetlana Žarković
 • Baranjsko-rusko društvo prijateljstva – predsjednik Svetozar Vakanjac

U osječkoj delegaciji bio je i 98-godišnji Marko Vučković, jedini učesnik obilježavanja koji je sudjelovao u NOB-u.

Osim centralnog Spomenika, u središtu Bolmana postoji i spomenik žrtvama fašističkog terora, gdje se upravo provodi projekt “Tematski park Bolmanske bitke”, koji će parku oko spomenika dati drugačiji izgled. Kod tog spomenika vijence su položili:

 • Općina Jagodnjak – načelnik Stevo Mlinarević
 • UABA Beli Manastir
 • SNV i VSNM OBŽ

Prisutnima se obratio Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir, dok ih je općinski načelnik Stevo Mlinarević pozdravio i pozvao da obiđu Spomen-sobu Bolmanske bitke u mjesnog Domu kulture.

Na kraju treba dodati još i to da Općina Jagodnjak, u suradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada, priprema i izložbenu postavku Bolmanske bitke. Za potrebe izložbe adaptira se prostor, a planira se još i štampanje kataloga, plakata i flajera (letka) izložbe. Otvaranje izložbene postavke očekuje se sljedećeg ljeta. Iz navedenog može se zaključiti kako Općina Jagodnjak vodi računa o svom historijskom i kulturnom naslijeđu.

Jovan M. Nedić
(Vidjeti također: VSNM OBŽ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here