ЗАВЈЕТ

0
303
views

U Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu obilježen zavjetni dan

Nastavak tristogodišnje tradicije

U srijedu, drugog septembra, kad Pravoslavna crkva slavi Svetog proroka Samuila, u baranjskom selu Bolmanu, u Hramu svetih apostola Petra i Pavla, obilježen je zavjetni dan, koji se u tom selu obilježava već skoro tristo godina.

Tim povodom paroh bolmanski jerej Srđan Trajković kaže:

– Zavjet u Bolmanu ljeta gospodnjeg 2020. proslavili smo tradicionalno svetom liturgijom, koju je služilo više sveštenika naše Osječkopoljske i baranjske eparhije. Litugrijom je načalstvovao prota Đorđe Kovačević, paroh darđanski i arhijerejski namjesnik baranjski, uz sasluženje protā-stavrofora Vlade Kljajića, Mihajla Marijanca i Stevana Kuveždanina, protonamjesnikā Dragoslava Šalajića i Nenada Lazića te mjesnog paroha. Svečanu besjedu tim povodom iznio je paroh tenjski Šalajić, koji je govorio o značaju zavjeta, naše molitve i saveza s Gospodom Bogom.

– Ta reč “zavet” ustvari je dogovor, pakt, gde se dogovaraju dve strane, i svaka od njih mora nešto da od sebe da kako bi dogovor i obećanje funkcionisalo – rekao je pored ostaloga u svojoj propovijedi protonamjesnik Šalajić. A u svojoj besjedi paroh Trajković, govoreći o zavjetnom danu, naglasio je da je današnje doba vrlo slično davno prošlim vremenima te da mnogi, vjerovali ili ne, strepe od ove bolesti korone koja se nedavno pojavila. No, ne treba da očajavamo, već nam pouka treba biti ono što je bilo u prošlosti. Potom je svim vjernicima, koji su se okupili u hramu, čestitao praznik te se zahvalio prisutnim sveštenicima i porodici Đukić na pripremljenom posluženju.

Jovan Nedić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here