PETROVO

0
82
views

U Bolmanu, u samom centru sela, između crkve i škole,  pred crkvom i pred dućanom (Bojaninovim) rasle su nekad velike lipe. Znalo se nekad, čak i da nisu imali drugog načina, kad zamirišu lipe i kad se njihov miris počne širiti po centru sela i okolnim sokacima, prošle su Dove (Duhovi) i dolazi vrijeme da se žanje žito, brzo će Petrovo i petrovske vrućine.

A Petrovo je hramovna slava u Bolmanu, kermenc, što je znala cijela Baranja a znali su svi dobro i kako se slavilo Petrovo u Bolmanu.

Od nekadašnjih lipa u centru sela ostala je još samo jedna, ostarjela i načeta zubom vremena, a od nekadašnjeg sela ostala je tek četvrtina. Petrovo se ipak slavi još uvijek, ove godine slavi se u vrijeme korone.

„Ja ovde kao dugodišnji sveštenik u Baranji, još od davne ’74 godine počeo sam dolaziti na ovaj današnji dan, da zajedno proslavimo svete apostole Petra i Pavla, kako bi se to u narodu kazalo Petrovdan. Ja dolazim ovde svake godine i mogu to potvrditi i veseliti se tome, što bolmanska Slava ima još uvek onaj svoj lepi, izvorni narodni slavljenik, i to treba čuvati, i to treba paziti i to treba negovati“ riječi su izrečene u propovijedi protojereja VLADE KLJAJIĆA, sveštenika u mirovini iz Belog Manastira, koji je služio  slavsku liturgiju sa SRĐANOM TRAJKOVIĆEM, bolmanskim sveštenikom.

Nakon svečane liturgije, kao i nekad, nošena je litija oko crkve te osvećen kolač i koljivo. Običaj je da postoji slavski kum. Ove godine slavski kumovi (kume) bile su DUNJA ĐUKIĆ i TEODORA TRAJKOVIĆ. Njihove porodice su pripremile kolač i koljivo te dar crkvi. Rezanju kolača prisustvovali su skoro svi sveštenici baranjskog namesništva, pa i oni u mirovini, koji su u međuvremenu pristigli.

Prisutni u Hramu na liturgiji imali su prilike slušati pojanje pojaca sa „dvije pijevnice“ a na kraju i pravog hora sveštenika.

SRĐAN TRAJKOVIĆ se na kraju zahvalio svojoj braći sveštenicima i svim vjernim koji su došli uveličati ovo liturgijsko slavlje, porodicama koje su priredile kolač i koljivo, te pozvao sve prisutne na svečeni slavski ručak organiziran u Domu kulture. „Srećan sam, jer nakon svih nedaća koje su nas zadesile ovih dana, bolesti i obijanja te vandalizma u Svetom Hramu, što nas je Gospod Bog udostojio da se ovde saberemo“ rekao je između ostalog.

Sveštenik i crkvena opština organizirali su svečanu proslavu Petrova, unatoč nedaćama, zarazi koja prijeti već mjesecima i nedavnog obijanja i krađe iz Hrama.

Petrovo ni ove godine, unatoč epidemiološkoj situaciji, nije prošlo bez velikog i malog ringišpila, bezbrojnih šatri s igračkama, kojih je bilo čini se više nego ikad, te raznih sadržaja za zabavu djece, ponija za jahanje i slično.

Općina Jagodnjak pobrinula se da proslava završi besplatnim čobancem za sve i muzikom, što je organizirano na dječjem igralištu iza Doma kulture, na širokom prostoru. Atmosfera ( i čobanac) su bili dobri.  Čarolija (muzika) je prestala u ponoć kad su na snagu stupile nove protuepidemiloške mjere.

Tako se proslavilo Petrovo u doba korone.

 

Previous articleВИДОВО
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here