ВИДОВО

0
40
views

 

„Ој Видово Видово, што очима виђела то рукама створила“ говориле су маме у Болману док су умивале дјецу видовчицама ујутро на Видовдан, пише Милан Дворнић у својој књизи „Народни обичаји Срба у Барањи (страна 239).

Давно је било кад се с првих стрњака брало плаво и црвено видовско цвијеће. У Болману се диван’ло да је „право“ видовско цвијеће оно црвено, заправо црвенкасто, а плаво је споменак или незаборавак. Обичај да се дјеца ујутро на Видово умивају у води у коју је стављено видовско цвијеће, за женске особе црвено, за мушке плаво, од шездесетих година прошлог вијека примјењује се све рјеђе и рјеђе а данас вјерујем више не постоји. Како се ради о кућном обичају, не можемо ипак искључити да некој мами или мајки није тешко наћи видовско цвијеће и увијек постоји нада да га нека кућа још примјењује.

Исто тако се и за празник данас ријетко употребљава стари народни назив „Видово“ а углавном званични „Видовдан“.

Сјећам се умивања у видовском цвијећу али и парастоса који су на Видово у цркви служили свештеник Павла Стајић, појац Никола Бојанин и звонар Цветозар Болманац.

„Данас прослављамо сабор српских мученика,међу њима најсветијега великомученика кнеза Лазара и све косовске мученике“ рекао је у бесједи јереј Срђан Трајковић, парох болмански, након парастоса на литургији на Видовдан 28. јуна 2020. године.

Након литургије ученици из Болмана који похађају вјеронауку из Основне школе Јагодњак те чланови и чланице рецитаторске и пјевачке секције СКД „Просвјета“ Пододбор Јагодњак под водством Наде Шалајић, извели су пригодни програм. Након рецитала које су извели ученици вјеронауке, могли смо чути рецитације „Молитва“, „Посечан кнез се сећа“, „Избеглички сан“ те „Косово поље“ које су извели Марко Воркапић, Никола Воркапић, Јелена Околић и Милана Богдан. Наступ пјевачке секције, која је извела низ пригодних пјесама, од којих су неке први пут чуле на прослави, оставиле су снажан утисак на све присутне у Храму св. апостола Петра и Павла у Болману. СКД Просвјета, Пододбор Јагодњак,веч годинама на Видодвдан изводи пригодан програм у Боламану.

Свештеник Срђен Трајковић захвалио се свима на учешћу и прослави Видовдана и позвао све присутне да дођу на закуску у Дом културе Болман, коју је организирала Црквена општина и парохија Болман.

„Данас је тешко и наћи видовско цвијеће“ рече нетко од присутних послије литургије, парастоса и прославе. Волио би ипак да је нетко нашао и убрао видовско цвијеће те у њему умивајући дјецу изговорио ријечи с почетка текста: „Ој Видово, Видово…“

Previous articleU Šikluškom hataru
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here