PETROVO

0
290
views

 

“Dan po dan pak dočekasmo, pobožna braćo, i opet naš mio Petrovdanak”,  riječi su Pantelejmona Horvata, nekadašnjeg paroha bolmanskog, izrečene na “Besjedi na slavu hramovnu 1902 godine”.

Dočekali smo još jedan Petrovdan, godina je 2019.

Svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu sv. apostola Petra i Pavla u Bolmanu, služilo je Njegovo Preosveštenstvo gospodin gospodin HERUVIM, episkop osječkopoljski i baranjski uz sasluženje nekoliko sveštenika i u prisustvu vjernika iz Bolmana i gostiju.

Slavski kum ove godine bio je MILAN ĐERMANOVIĆ sa porodicom iz Jagodnjaka, koji je pripremio slavski kolač i koljivo. Nakon osvećenja  i lomljenja slavskog kolača, episkop Heruvim je održao besjedu.

“Ja se radujem danas što sam ovde sa vama, što sam mogao da prinesem ovu beskrvnu žrtvu od svih i za sve i da se sa vama pomolim u ovome Hramu, u Bolmanu, posvećenim prvojerarsima crkve božje, svetim apostolima Petru i Pavlu” rekao je između ostalog episkop Heruvim.

 

Petrovo je, dan kome su se nekad, a i danas, najviše radovala djeca.

i ove godine bilo je šatri sa raznim igračkama koje su privlačile pažnju djece, ringišpil i druge vrste zabave koje idu uz kermenc. Djeca su u pratnji svojih roditelja ili djedova i baka, obilazila šatre i birala igračke koje im se dopadaju a roditelji, djedovi i bake, ispunjavali su im bar jednu od želja.

Kao i prošlih godina, za sportski dio proslave pobrinuo se NK “Jovan Lazić” organizacijom malonogometnog turnira.

 

Zabavni program organizirala je Opština Jagodnjak i načelnik STEVO MLINAREVIĆ. Na novouređenom prostoru igrališta iza Doma kulture u Bolmanu, nastupala je SELMA BAJRAMI. Posjećenost koncerta bila je više nego dobra. Razlog više za opuštanje bilo je i to da su ovog Petrova izostale poznate “Petrovske vrućine” i da nije bilo previše toplo.

I tako je svečano proslavljen, prošao još jedan Petrovdan u Bolmanu.

Video pogledajte ovdje

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here