УСКРС

0
235
views

Crkvena opština i parohija bolmanska iz baranjskog sela Bolmana, koja je u vrijeme između dva svjetska rata pripadala, po nekadašnjim mjerilima, prvoj klasi, kojoj je u pregled i posjetu dolazio čuveni branjinski prota Stevan Mihaldžić, danas bi po istim mjerilima pripadala najmanjoj, šestoj klasi. Sve se promijenilo, nije više ni isti vijek, nisu više ni isti ljudi, čak više ne pripada ni istoj eparhiji.

Ali, ipak, nije se baš sve promijenilo. Crkvena opština i parohija, kao i nekad, i danas nastoje da svi vjerni koji joj pripadaju što bolje osjete radost Uskrsa. Posebno je pažnja usmjerena prema najmlađima jer radost Uskrsa moraju osjetiti dok su još djeca. Srđan Trajković, paroh bolmanski, i predsjednik crkvene opštine Damir Đukić, skupa s cijelim Upravnim odborom, trude se i nastoje da se Uskrs što bolje obilježi.

Posebno se nastoji i, rekli bismo, u tome i uspijeva da u svim događajima učestvuje što je moguće više vjernika. Osim na sam Uskrs i na uskršnjoj liturgiji, najviše prisutnih vjernika bude na Veliki petak, kad se kraj Hrama svetih apostola Petra i Pavla, uz tradicionalna bogosluženja, uveče pali i vatra, oko koje se okupljaju svi, a najviše djeca. Ove godine kiša i grmljavina prekinula je druženje i natjerala i najupornije da se raziđu.

Uskršnja liturgija bila je svečana i dobro posjećena. Svi prisutni mogli su uživati u pojanju sveštenika Srđana Trajkovića i pojaca, kojih je ovom prilikom bilo čak petero, i pratili su sveštenika kao mali hor. Uživali su svi prisutni, slušajući uskršnje antifone, tropar, zatim vaskršnji kondak “Ašče i vo grob”, irmos “Angel vopijaše” i druge uskršnje pjesme.

Nakon liturgije održani su tucijada – turnir u tucanju uskršnjim jajima, odnosno izbor najtvrđeg uskršnjeg jajeta, te izbor najljepšeg uskršnjeg jajeta. Nagradu za najljepše uskršnje jaje osvojila je Ivana Kostić, drugo mjesto zauzela je Mila Lačanin i treće Nikolina Dorić.

Prvo mjesto na turniru u kucanju uskršnjim jajima osvojio je Milan Mioković, drugi je bio Sergej Mlinarević, a treća Lana Kuzmanović. Svima su uručene prigodne nagrade: pobjednicima ikona Sv. Petra i Pavla, zatim krst za drugo i svijećnjak za treće mjesto. U takmičenju je učestvovalo tridesetak djece. Djeci koja nisu osvojila nagradu i svima prisutnima na poklon je dano uskršnje jaje.

Jovan Nedić

Previous articleBaranjsko kolo i Smiljanova pjesma
Next articlePETROVO
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here