СВЕТИ САВА

0
182
views

Proslava Svetog Save u Bolmanu

U Bolmanu je proslava Svetog Save počela u subotu, 26. januara, kad je Pododbor Jagodnjak SKD-a “Prosvjeta” priredio svetosavsku akademiju pred punom salom bolmanskog Doma kulture i u prisustvu Radomira Čvarkovića, zamjenika osječko-baranjskog župana. Akademija je bila posvećena i velikom jubileju: 800-godišnjici od priznanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (1219-2019), koju je od Carigradske patrijaršije izdejstvovao upravo Sveti Sava.

Akademija je počela himnom “Uskliknimo s ljubavlju”, koju su izveli svi učesnici akademije. O Svetom Savi govorio je paroh bolmanski jerej Srđan Trajković, koji je podsjetio na život Svetog Save i njegov značaj za vjerski, državni, kulturni i prosvjetni razvoj, kao i na njegov utjecaj u prošlosti i značaj u sadašnjosti. A kako je Sveti Sava uspio izdejstvovati autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, koja je tada postala arhiepiskopija, a Sveti Sava njezin prvi arhiepiskop, prisutne je upoznala Nada Šalajić, zamjenica načelnika Općine Jagodnjak, koja je i organizovala i vodila akademiju. U akademiji su učestvovale folklorna, recitatorska i pjevačka sekcija Pododbora Jagodnjak, koje su priredile svečan, ali i zanimljiv program.

U nedjelju, 27. januara, u prepunom bolmanskom Hramu svetih apostola Petra i Pavla održana je liturgija, nakon koje je osvećen i prerezan kolač. Svetosavski kumovi bili su članovi bolmanske porodica Popović. Nakon prigodne besjede jereja Srđana Trajkovića, čak tridesetero djece “deklemovalo” je pjesme o Svetom Savi. Svima njima, a i svoj drugoj maloj djeci u crkvi, svetosavski kumovi pripremili su paketiće, a crkvi vrijedan poklon.

Na koncu šta reći: kao i uvijek, Sveti Sava je u Bolmanu proslavljen svečano.

Jovan Nedić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here